Enquête: Hoe ziet u zichzelf als Toekomst-Boer

De agrarische sector is de afgelopen decennia steeds onderhevig geweest aan veranderingen. Waarschijnlijk de meest in het oog springende verandering is ingezet door Sicco Mansholt, minister van landbouw van 1945 tot 1958. De woorden ‘schaalvergroting’ en ‘ruilverkaveling’ hoorden bij het toenmalig beleid van Mansholt. Dit heeft geleid tot een afname van het aantal agrariërs en een toename van de professionalisering en totale productie.

Welke weg gaat de agrarische sector het komende decennium inslaan? Als het aan eurocommissaris Frans Timmermans ligt, de drijvende kracht achter de Green Deal, gaan komende jaren grote veranderingen plaatsvinden. Hiervoor wil Timmermans & Co onder andere dat het gebruik van pesticiden met 50% afneemt, dat van meststoffen met 20% en het gebruik van antibiotica met 50% slinkt. Ook moet 25% van de landbouwgrond op biologische wijze worden gebruikt en dit alles binnen een tijdsbestek van 10 jaar.

Hoe de Nederlandse agrarische sector er werkelijk over 10 jaar uit komt te zien weet niemand 100% zeker. Iets wat wel vast staat en in het verleden meerdere keren bewezen is, is dat de Nederlandse agrarisch sector veerkrachtig en innovatief is. Agrarische ondernemers spelen al jarenlang in op veranderingen in de markt, nieuw overheidsbeleid, technologische ontwikkelingen en veranderende maatschappelijke opvattingen. Hierdoor zijn Nederlandse agrariërs vandaag de dag nog steeds een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Kortom, de Nederlandse agrarische sector is de afgelopen decennia sterk veranderd en zal dit in de toekomst ook blijven doen. Hierop dient u als agrarisch ondernemer in te spelen om succesvol te kunnen blijven ondernemen. In het kader van mijn stageonderzoek bij Farmers Funding & Advies probeer ik, Arno van Vugt – 3e jaars student bedrijfskunde aan HAS Hogeschool in Den Bosch, in beeld te brengen hoe u het komende decennium succesvol denkt te blijven ondernemen. Gaat u dit bijvoorbeeld alleen of juist samen met anderen doen? Wilt u het bedrijf expanderen, of juist niet? Kortom, een aantal vragen die inzicht geven in hoe u zichzelf ziet als Toekomst-Boer. U zou mij enorm helpen door op onderstaande link te klikken en mijn enquête in te vullen. Dit kost u slechts 5 minuten maar is ons veel waard. De gegevens blijven anoniem en we verloten dan ook vijf tegoedbonnen voor een gratis adviesgesprek.

Klik hier en vul de enquête in

Wilt u meer weten over Farmers Funding & Advies? Kijk op de homepage of neem contact op met ons kantoor.

Geen reactie's

Geef een reactie