Aantal biobedrijven in omschakeling neemt fors toe

Biologische belangenbehartiger Skal heeft groeicijfers voor het eerste halfjaar van 2016 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat 136 bedrijven zich hebben laten certificeren in de eerste zes maanden van dit jaar. De grootste groep zijn handels- en opslagbedrijven, net als in 2015 het geval was. Het aandeel biologische boeren neemt ook verder toe.

Ieder bedrijf dat biologische producten wil produceren, verwerken, opslaan of verhandelen is verplicht zich door Skal te laten certificeren. Alleen de retailsector staat hier vrij van. Het register telde op 1 juli 3.913 gecertificeerde biologische bedrijven. Een groei van 136 ondernemers. Hiervan zijn ruim 1.540 bedrijven landbouwbedrijven. Een stijging van 35 bedrijven.

Met 327 landbouwbedrijven gaat Gelderland aan kop in ons land, gevolgd door Flevoland met 182 landbouwbedrijven. In deze provincie kwamen over de eerste zes maanden 13 biologische boeren extra in het register. Naast 35 gecertificeerde bedrijven zijn ook 259 nieuwe landbouwbedrijven geregistreerd. Deze bedrijven gaan dit jaar het omschakelingstraject in. Dat is een sterke groei. Die zal zich in 2017 en 2018 manifesteren.

Met een toename van het aantal biologische landbouwbedrijven stijgt ook het areaal. In totaal telt Nederland nu 57.304 hectare biologische landbouwgrond. Het areaal groeide daarmee 575 hectare in zes maanden tijd, plus 376 hectare die nu in omschakeling is. De grootste groei vindt plaats in Drenthe, Noord-Holland en Flevoland.

In het eerste halfjaar heeft Skal 2.800 inspecties uitgevoerd. Het aantal geconstateerde afwijkingen ligt in lijn met vorig jaar. Toen waren er 1.000 ernstige afwijkingen. Het aantal afwijkingen bij niet-landbouwbedrijven ligt onder de lijn van vorig jaar.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.