Topondernemer gaat voor topadvies

Het ministerie van Economische Zaken heeft begin oktober de nieuwe Financieringsmonitor uitgebracht. Het betreft onderzoek naar de financiering van het Nederlandse bedrijfsleven. Wat blijkt? Financieringsadvies van een onafhankelijk financieringsadviseur scoort hoger dan welke andere adviseur dan ook. Inmiddels maakt bijna 10% van de bedrijven hier gebruik van. Het lijkt aannemelijk dat dit percentage komende jaren snel zal door zal stijgen.

Toegang tot financiering is van groot belang voor de ontwikkeling van het bedrijfsleven. Echter, het volume van uitstaande leningen van grote banken aan het MKB inclusief agrarisch neemt af. Deze editie van de Financieringsmonitor geeft een overzicht van de toegang tot financiering van bedrijven met tenminste 2 personen in het bedrijfsleven, dat wil zeggen alle bedrijven behalve financiële instellingen, de onroerend goed sector en de zorg. Het gaat om het financieringsgedrag tussen juni 2015 – en mei 2016, en de vooruitzichten voor 2016. De gegevens verschaffen inzicht in de zoektocht van ondernemingen naar financiering en leggen ontwikkelingen hierin bloot.

Belangrijk nieuw element is de focus op hoe ondernemers zich oriënteren op financiering vóór het daadwerkelijk doen van een aanvraag tot financiering. Daarnaast wordt nu ook apart het microbedrijf van 2-9 werkzame personen onderscheiden binnen het kleinbedrijf. Tenslotte is nader gekeken naar alternatieve financiering.

 

Oriëntatie en Aanvraag financiering
31% van de bedrijven heeft zich in 2015 georiënteerd op het verkrijgen van financiering, dat wil zeggen dat ze de mogelijkheid hebben onderzocht of het verkrijgen van externe financiering de positie van het bedrijf zou kunnen versterken. Op een totale populatie van ruim 326.000 zijn dat ruim 100.000 bedrijven. Voor het totale MKB inclusief agrarisch (2 -249 werkzame personen) heeft 32% van de bedrijven zich op financiering georiënteerd.
Bedrijven die in 2015 winstgevend waren, hebben zich veel vaker dan gemiddeld op het verkrijgen van financiering georiënteerd; dit geldt ook voor bedrijven met een meer dan gemiddelde solvabiliteit. Aannemelijk is dat een financieel goed presterend bedrijf eerder gericht is op investeringen en expansie. Bedrijven met een lage solvabiliteit oriënteren zich ook vaak op het verkrijgen van financiering. Voor deze bedrijven betreft dit een grotere behoefte aan werkkapitaal.

Meest genoemde redenen om zich op het verkrijgen van financiering te oriënteren zijn: het op peil houden van het werkkapitaal, het kunnen investeren in huisvesting, bedrijfsmiddelen en overige vaste activa, herfinanciering van bestaande arrangementen en financiering van groei en overnames. Het mogelijk maken van investeringen heeft aan belang gewonnen in vergelijking met eerdere jaren. Ook herfinanciering wordt vaker genoemd dan in eerdere edities van de Financieringsmonitor, mogelijk in de hoop tegen gunstiger voorwaarden te kunnen financieren en de balans te versterken.

Na de oriëntatie volgt bij 80% van de bedrijven de eigenlijke financieringsaanvraag. Nadat een bedrijf een financieringsaanvraag heeft gedaan, is het aan de potentiële financier om de aanvraag toe te kennen. Het blijkt dat 79% van de bedrijven de aanvraag geheel gehonoreerd krijgt, 8% gedeeltelijk en 13% krijgt een volledige afwijzing. De meeste bedrijven die zich op het verkrijgen van financiering oriënteren, zoeken advies, vooral bij de huisbank en – vooral in het MKB – de bedrijfsadviseur. Deze kennen het bedrijf, en spelen voor de ondernemer een soort vertrouwensrol. Kamer van Koophandel en RVO worden vooral door microbedrijven als adviseur genoemd. In het algemeen vraagt het grootbedrijf het minst advies over financiering, omdat men al voldoende financiële kennis in huis heeft.

 

Het gemiddeld cijfer over de tevredenheid van het verkregen advies loopt uiteen van een goede 6,5 bij de huisbank tot praktisch een 8 voor de onafhankelijk financieringsadviseur. Een op de zes bedrijven vindt het te veel moeite om zich goed te oriënteren op het verkrijgen van een passende financiering. Alle reden dus om Farmers Funding in te schakelen omdat zij ontzorgt en zorgt juist voor de optimale agri – financiering.

Vakmanschap, Verstand van Zaken, Vertrouwen & Verbinden in combinatie met ons Boerenhart zorgen er voor dat wij weten wat agrarisch ondernemers ten diepste drijft.

 

De kern van ons werk is agrarische bedrijven beter te laten functioneren en een betere financiering te organiseren via professionele praktische oplossingen. Bedrijfskundig en financieel advies voor agrarische ondernemers. Benieuwd naar de mogelijkheden of een verkennend gesprek? Neem contact met ons op.
Via onderstaande link kunt u het gehele rapport lezen op site van de Rijksoverheid.
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2016/10/10/financieringsmonitor-2016-1

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.