Sommige agrarische ondernemers zien bank nog steeds als enig financieringsloket

In 2020 introduceerde Farmers Funding & Advies (FFA) ‘Slim Geld’. Simpel gezegd kunnen agrarisch ondernemers aankloppen bij private investeerders. Zij hebben als voordeel dat ze doorgaans veel sneller schakelen en meestal zelf succesvol ondernemer zijn. Toch is deze manier van financieren nog geen gemeengoed en wordt vastgehouden aan de huisbankier. “Nog vaak zien boeren de bank als enige financieringsloket”, zeggen Frank Groot en Peter Pals.

In 2020 introduceerde Farmers Funding & Advies ‘Slim Geld’. Hoe zat het ook alweer?
Pals: “Banken zijn minder risicobereid en hebben te maken met aangescherpte wet- regelgeving. Daarbij worden inmiddels structureel vergroeningseisen gesteld en bemoeit de bank zich langzaamaan met de bedrijfsvoering. Tegelijkertijd kost het proces van financieren soms veel tijd. Door aan te kloppen bij private investeerders wordt dat proces fors versneld en versimpeld. Heb je groeiplannen of is er grond te koop, dan kun je snel schakelen. Heb je tijdelijk extra werkkapitaal nodig, dat kan vlot worden georganiseerd. Dat noemen we Slim Geld. Tijden zijn veranderd, waar kan een ondernemer nog terecht? Wij helpen ze ook bij bedrijfsvraagstukken en zijn praatpaal geworden.

Wat is de rol van FFA in dit geheel?
Groot: “Farmers Funding & Advies heeft een uitgebreid netwerk met vermogende partijen, de investeerders. We brengen boeren en investeerders bij elkaar. FFA is de onafhankelijke, exclusieve partner voor adviseren en realiseren van de best passende financiering. Investeerders zijn rijke particuliere en (oud)-ondernemers, die vaak in de agrarische sector gepokt en gemazeld zijn. Ze kennen de sector als geen ander, hebben vermogen met ondernemen vergaard en steunen boeren met een kortlopend of langer lopend krediet. FFA heeft het laatste jaar zo’n € 10 mln tot 12 mln aan financieringen geregeld. De ondernemers kunnen zo door met hun plannen. De investeerder krijgt een knap rendement, kan er zelf gaan kijken en geen te dure fratsen er rondom heen.

Je bank wil geen geld lenen maar investeerders wel. Waar zit het addertje onder het gras?
Zo simpel is het niet. Ook private investeerders stellen eisen en besluiten pas na analyse of ze geld beschikbaar stellen. Het zijn in die zin professionals en zo gedragen zij zich ook. Het grote voordeel is dat de lijntjes korter zijn en er (zeer) snel geschakeld kan worden. Daarbij gaat het om bedragen vanaf de honderdduizend en drie miljoen euro met een looptijd van zes maanden tot zes jaar. Grond en gebouwen worden veelal als onderpand ingezet. Frank Groot: “de financiering betreft een aanvulling op de meestal al lopende financiering bij de bank”. Ik denk ook dat wij bovengemiddeld ontwikkelden bedrijven op deze wijze helpen financieren. Dat zijn vaak ondernemingen die dingen willen realiseren welke de bank minder goed begrijpt en wil dat het minder snel gaat waardoor financieren dan lastiger is.

De rentepercentages zijn in korte tijd toegenomen. Biedt een private financiering hier voordeel?
Lange tijd heeft de sector kunnen profiteren van extreem lage rentepercentages, soms wel beneden de één procent. Dat is na een heftige piek nu rond 4,5% gestabiliseerd. Bij private investeringen ligt het gevraagde rentepercentage meestal iets hoger dan bij de huisbankier. Daar staan de eerder genoemde voordelen tegenover. Snel schakelen en geen aanvullende eisen. Bij ons kun je ook gewoon binnenlopen, wij maken tijd. Waar kan dat nog? De partijen waar wij mee samenwerken zijn er niet op gebrand om snel geld te verdienen. Ook zij gaan voor de lange termijn, wat voor een boer belangrijk is. En als de zekerheid voor de investeerder goed is, wil hij mogelijk tijdelijk aflossingsvrij verstrekken. Dat kan net de extra lucht bieden die een ondernemende boer even nodig heeft.

Zijn private financieringen een ondergeschoven kindje in de landbouw?
We zien dat agrarisch ondernemers en financiële adviseurs nog altijd gefocust zijn op de bekende grote banken. Inmiddels is er een heel scala aan alternatieven ontstaan waar boeren gebruik van kunnen maken. Daarom werken wij ook veel met financieel adviseurs en accountants samen die de markt goed kennen en die dus al in een vroeg stadium een passende andere financier aan tafel kunnen zetten.

Tot slot: zijn de risico’s niet veel hoger bij dit type financiering?
Als Farmers Funding & Advies hebben we inmiddels veel ervaring opgedaan met dit type financieringen. Recent onderzoek binnen het MKB toont aan dat 30% van de financieringen afkomstig zijn van non-bancaire partijen. In de landbouw ligt dat percentage lager, maar als het aan ons ligt komt daar verandering in. Agrarische ondernemers zullen steeds meer kennis van deze manier van financieren moeten opbouwen en wij kunnen ze daarbij helpen.

Geen reactie's

Geef een reactie