19 nov Rendement uit verleden is geen garantie in toekomst
Terwijl ik dit schrijf, bedenk ik mij dat de kop boven dit artikel voor iedere ondernemer geldt en zeker voor boeren in 2018. Zaken als de droogte, de lage opbrengsten en fosfaatrechten houden boeren nu bezig en ook de rente is altijd onderwerp van gesprek.
De lage rente van de afgelopen jaren was voor grondgebonden bedrijven, met gemiddeld een forse financiering een aangename ontwikkeling. De daling van de rente had namelijk een positieve invloed op de winst en de verliesrekening. Dus dat rendement hebben we alvast binnen
Het CBS meldde recent: “Goed nieuws in Nederland. De productie van de industrie was nog nooit zo hoog als in september 2018.” Het Financieele Dagblad schreef de volgende koppen: “De Fed ziet sterke groei en ligt op schema met renteverhogingen”, “Brussel en Draghi jagen Italiaanse rente omhoog”, “Inflatie in de eurozone stijgt naar 2,2%” en: “De ECB stopt in januari 2019 met zijn opkoopprogramma.”
De verwachtingen van de meerderheid van de rente-kenners, analisten en bankiers is dat de rente de komende jaren op een laag niveau blijft. Echter, zeker weten doet niemand het en de vraag is dan ook: wanneer gaat de langetermijnrente stijgen, hoe snel gaat die stijgen en wat beïnvloedt mij om de juiste keuze te maken bij het vastzetten van mijn rente? Om deze keuze goed te maken zijn de onderstaande 5 vragen relevant.
1. Hoeveel risico wil ik lopen en waar slaap ik goed bij?
Deze vraag is de meest simpele vraag, want hiervoor moet je namelijk zelf een afweging maken, grotendeels gebaseerd vanuit uw eigen gevoel en risico-acceptatie.
2. Wat is mijn visie op de rentemarkt? Zie ik de lange rente oplopen, of loopt het niet zo’n vaart?
Hiervoor is het voornamelijk goed om je enigszins in de rentemarkt te verdiepen. Dat kan onder meer via verschillende media en diverse analyses.
3. Hoeveel los ik af en in hoeverre is mijn marge afhankelijk van de rentekosten?
Aflossen is het beste middel tegen renterisico’s. Nu een aantal banken ervoor kiest een deel van de financiering lineair in 10 jaar te lossen en een deel als aflossingsvrij te verstrekken, is het ook belangrijk om de juiste keuze in tarief te maken. Daarnaast is het van wezenlijk belang dat er een goed beeld is van het eigen kunnen. Blijft de marge nog voldoende bij een wijziging van de rente of de aflossing?
4. Welke voordelen zijn er te halen in de diverse leningen?
Op dit moment zijn er meerdere type leningen, die aan te vragen zijn als je je onderscheid op het gebied van duurzaamheid, natuur, biologisch, et cetera. Voorbeelden zijn: de groenlening, EIB-lening en impactlening. Het is belangrijk om te weten hoe en wanneer je in aanmerking kunt komen voor deze leningen met rentekorting.
5. Welke opslagen rekent mijn bank vandaag?
Het kiezen voor een vaste rente betekent ook kiezen voor een opslag waar je 5 tot 10 jaar aan vastzit. De vraag is dan: staat uw bedrijf nu in het goede daglicht bij de bank? Zit je ondertussen in een begeleidingstraject. Oftewel: ligt het vergrootglas van de bank op uw risico? Dan is het aannemelijk dat je nu niet de scherpste aanbieding gaat krijgen.
Veel vragen, maar ook mooie uitdagingen om uw risico’s te managen. Want laten we eerlijk zijn: rendementen in het verleden waren natuurlijk mooi, maar uw toekomst heeft u toch zelf in de hand!
Geen reactie's