Nieuwsbrief november 2021

De afgelopen jaren worden gekenmerkt door stabiele rente op laag niveau. Inmiddels verschijnen er langzaam meer berichten dat we de eerste renteverhogingen kunnen gaan verwachten. Economen zijn nu in twee groepen op te delen. Eén groep die menen dat de inflatie hoog is én blijft en de andere die meent dat inflatie van tijdelijke aard is. Waarschijnlijk ligt de waarheid, net als vaker het geval, in het midden.

Of en hoe de renteverhoging eraan komt is vooral afhankelijk van de ontwikkeling van de inflatie en de arbeidsmarkt. Mocht de huidig hogere inflatie (4,1%) structureler van aard zijn, dan kan de rente wel eens vlotter stijgen. Als de inflatie weer afneemt en zou stabiliseren in de buurt van de 2% die de Europese Centrale Bank (ECB) graag ziet, is hun beleid van afgelopen jaren niet meer nodig. Dit bestond vooral uit opkopen van staatsobligaties om zo de rente laag houden. Al met al is de verwachting dat de eerste renteverhoging van afgelopen tien jaar er geleidelijk aan zit te komen.

“Een ontspannen ondernemer is een krachtig ondernemer”. Dit geldt ook voor u als agrarisch ondernemer en daarom denken wij dat het verstandig is om na te gaan welke rentestijging het bedrijf aan kan. Vervolgens zien de rente (deels) voor een langere tijd vastzetten om zo enige zekerheid in het bedrijf te bouwen.

Wat wij in de praktijk tegenkomen

Bij de behandeling en benadering van agri ondernemers door de grootbanken ervaren we op hoofdlijn twee stromingen. De ene is enthousiasme voor bedrijven die worden beoordeeld als toekomstgericht, duurzaam en renderend. De andere is terughoudendheid tot afbouw voor de groep die worden getypeerd als onvoldoende renderend en vraagtekens rondom de continuïteit op lange termijn. Deze beoordeling zorgt voor twee uitersten: men is enthousiast en wil scherp financieren tot inzet op afbouw. Bij de gekozen insteek horen vaak ook anderen rentetarieven en daarom leest u hieronder grote verschillen voor dezelfde rentetype.

  • Opslag op 3 M Euribor van 1,2% tot 2,7%
  • 3 jaar vast van 1,10% tot 2,3%
  • 5 jaar vast van 1,15% tot 2,55%
  • 10 jaar vast van 1,35% tot 2,90%

Staat u voor nieuwe investeringen en financieringen? Vervalt een rente en wilt u overleggen wat het beste past in uw situatie? Bel of neem contact met ons op. Wij helpen u om de juiste weg te bewandelen en de best passende deal te organiseren.

WIJ REALISEREN UW FINANCIERING
Ondernemers benaderen ons voor:

  • Financiering realiseren, ook met uw huisbankier
  • Bedrijfsovernames
  • Grondtransacties: koppelen van kopers, verkopers en (erf)pachters
  • Samenwerkingsstructuren
  • Fiscale optimalisatie
  • Probleemsituaties helpen oplossen
  • Strategisch overleg: waar gaan we naar toe met ondernemer en bedrijf?

Wij luisteren naar uw verhaal. Benieuwd of we ook u kunnen helpen?
Neem contact met ons op.

VACATURES

Bij Farmers Funding & Advies ondernemen wij en zeggen we “ADVIES IS BEST, DÓEN IS BETER”. Wij kijken naar de toekomst en realiseren de beste financiering en optimale bedrijfsstructuren. Dit uit zich in een continue groei van en vraag naar onze dienstverlening. Wij zijn daarom op zoek naar een enthousiaste en altijd energieke medeondernemer als Financieel adviseur. Tevens zoeken wij een Assistent Financieel adviseur.

Interesse? Twijfel niet en kom koffiedrinken. Natuurlijk kun je ook je cv met toelichting naar info@farmersfunding.nl sturen, dan nemen wij contact met jou op.
Eerst even bellen? Onze directeur Peter Pals staat je graag te woord. Telefonisch bereikbaar via 06 -58 92 57 04 of 085 – 066 36 57

INVESTEERDERS & AGRI ONDERNEMERS SAMENBRENGEN

Bent u, net als vele investeerders, op zoek naar rendement? En het liefst in de agrarische sector omdat daar uw hart ligt en het risico goed is te overzien?

“Agrarische ondernemers en investeerders bij elkaar brengen”. Wij merken meer vraag naar deze dienstverlening. Spaargeld kost geld mede daardoor zijn investeerders op zoek naar rendement. Daarnaast wordt het door regelgeving lastiger om bepaalde activiteiten te financieren. Investeerders financieren niet alles, in bepaalde situaties zijn zij wel bereid om net dat ene stukje financiering wèl te realiseren. Vaak is het een zogenaamde cofinanciering met de huisbankier en eventueel andere partijen.

Spreekt het u aan of ziet u mogelijkheden? Heeft u als agrarisch ondernemer of juist als investeerder behoefte aan meer informatie over deze dienstverlening?
Lees verder op onze site. Liever persoonlijk contact? U kunt ook contact opnemen met ons kantoor. Zij praten u bij over deze dienstverlening

SUBSIDIE REGELEN

Ondernemers komen voor innovatieve ideeën regelmatig in aanmerking voor het verkrijgen van subsidies. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij het milieuvriendelijke investeringen in schuren en stallen. Zo gaat de Milieu-investeringsaftrek omhoog in 2022. Hierdoor bespaart u inkomsten en/of vennootschapsbelasting. Verder zijn er vanaf 6 december nieuwe regelingen, tot wel 75% subsidie

  • Investeren in groen- economisch herstel
  • Samenwerken aan groen- economisch herstel

Op de voorlopige lijst met investeringen staan bijvoorbeeld machines met GPS, Opbrengstmeting, Robots voor onkruidbestrijding en mesttechniek. In samenwerking met de specialisten van Subvention zorgen wij dat u de beste subsidie ophaalt.

FUNDAMENT OP ORDE VOOR JE GAAT BOUWEN

Nieuwbouw op het bedrijf, hoe zit het eigenlijk echt?

“Bouwen op het bedrijf is an sich niet zo moeilijk. Bouwen aan je bedrijf is best wel een uitdaging. Voor het eerste moet het tweede, namelijk het fundament c.q. de basis, op orde zijn of worden gebracht.

Een prikkelende quote uit de Column van Peter Pals. Lees de column op onze site.

Geen reactie's

Geef een reactie