“Het is goed dat iemand soms de handrem aantrekt”

Vrachtwagens die aardappelen halen of brengen, een gestage stroom product die de wasserij in draait, trekkers en heftrucks die over het erf vliegen en tussendoor continu telefoontjes. Op de vraag of het spitsuur is bij Wouw Agro in Kruiningen (Zld.) moet eigenaar Ronald van de Wouw lachen. “Nee hoor, het is juist erg rustig. Meestal staan er veel meer trailers met aardappelen te wachten.”

Van de Wouw voelt zich als een vis in het water bij deze drukte. “Hoe meer hoe beter”, zegt hij. In 1999 verhuisde de familie van het Brabantse Esbeek naar Zuid-Beveland. De varkens werden ingeruild voor akkerbouwgewassen. “Dit gebied is echt uniek”, reflecteert Ronald. “Je hebt diverse grote fritesfabrieken in de regio, talloze bedrijven die groenten verwerken, drie grote havens en heel veel ondernemingen daar omheen. Alle toeleveranciers voor het akkerbouwbedrijf en de wasserij zitten op een steenworp afstand. Voor onderdelen hoef ik maar een paar kilometer te rijden. Dat heb je nergens anders in Nederland. Het enige nadeel? Landbouwtechnisch valt het hier niet mee. Lang niet alle grond is goed bewerkbaar en we hebben geen zoet water om te kunnen beregenen.

Wouw Agro begon met de op- en overslag van aardappelen, maar voegde daar al snel een wasserij aan toe.

Teammanager
Naar eigen zeggen is Van de Wouw erg trouw aan de bedrijven waar hij zaken mee doet. “Zijn de contacten goed, en krijg ik de beste deal, dan ga ik niet overstappen. Dat zit niet in mijn aard. Het is goed, of niet. Dat weten mijn leveranciers.” Als risicospreiding besloot Ronald in 2015 om naast de op- en overslag van aardappelen ook te gaan wassen. “Van het een komt het ander en nu is het een van onze hoofdtakken. Er lopen acht vaste medewerkers rond, plus een aantal ingehuurde krachten. Allemaal enthousiaste jonge kerels die hard willen werken. Het team goed managen, daar haal ik veel voldoening uit. Dat betekent ook kalm blijven wanneer het even niet volgens planning gaat. Soms moet je dingen gewoon laten gebeuren. De bedrijven die mij ondersteunen zie ik ook als onderdeel van dit team. Dat geldt ook voor Farmers Funding & Advies.”

Drie stappen vooruit
Al op jonge leeftijd kreeg Ronald het vertrouwen van zijn ouders om te ondernemen en pakte die kans met beide handen aan. “In mijn hoofd ben ik vaak al tien stappen verder aan het denken. De bank zoekt zekerheden, maar die heb je bij het wassen niet. De relaties met de diverse industrieën en handelaren zijn uitstekend, maar ze hebben je natuurlijk liever niet nodig. Wij lossen hier iedere dag de problemen van een ander op. Van een onverwerkbaar product iets goeds maken, dat is de uitdaging. Afhankelijk van het groei- en bewaarseizoen betekent dat meer of minder werk. In de praktijk is er 300% omzetverschil jaar op jaar. Uiteindelijk was de klik met de bank er niet meer en ben ik geswitcht. Daar heeft Peter Pals mij van A tot Z bij geholpen. Hij heeft het traject zeer goed begeleid. Het is niet erg om af en toe te wisselen in je team. In een voetbalteam wissel je toch ook weleens een speler?”

“Van een onverwerkbaar product een verwerkbaar product maken is de uitdaging”, zegt Ronald van de Wouw.

Handrem
De rol van FFA is bij Wouw Agro vooral die van sparringpartner. “Dit doen we dan ook op regelmatige basis”, geeft Ronald aan. “Op hoofdlijnen overleggen Peter en ik veel. Voor aanschaf van een machine bel ik hem echt niet direct op. Tegelijkertijd is het goed wanneer iemand je zo nu en dan een spiegel voorhoudt, kritische vragen stelt en waar nodig aan de handrem trekt. Dat kan alleen wanneer je dezelfde mentaliteit en denkwijze hebt. Ik zit zelf aan de knoppen en hak de knopen door.” Van de Wouw voegt daad bij zijn woord en is druk bezig met nieuwe plannen; zoals het ontwikkelen van zijn nieuwe locatie. Kritisch kijken naar de processen en het optimaliseren van alle processen hoort daar ook bij.

De familie Van de Wouw verhuisde in 1999 van Esbeek naar Kruiningen en vestigde er hun akkerbouwbedrijf.

Geen reactie's

Geef een reactie