Grond verpachten levert meer op dan verkoop

Het gaat weer iets beter in de varkenshouderij, waar melkveehouders net wel of niet de eindjes aan elkaar weten te knopen. Het heeft zijn weerslag op de markt voor agrarisch onroerend goed en grond. Ook blijkt uit een analyse van Boerenbusiness dat er steeds kritischer gekeken wordt naar verpachten of verkopen.

Uit een belronde onder makelaars komt naar voren dat het voor stoppende veehouders veel aantrekkelijker is om grond te verpachten dan te verkopen. Tenminste, geld beleggen kan veel rendement opleveren, maar dat geeft veel onzekerheid en rente levert nauwelijks iets op.

Bovendien kan uitbesteding van de mestopslag en met name de stalruimte de jaarlijkse inkomsten extra aanvullen. Deze bedrijfsstrategie kan alleen gehanteerd worden als de bank geen eisen stelt aan de grondexploitatie. Bij de huur/pacht overeenkomst is het ook van belang dat wordt afgesproken wie de EU betalingsrechten (voorheen toeslagrechten) incasseert en op welke manier.

Degene die de grond intekent bij mijnrvo.nl , ontvangt ook de EU betalingsrechten en mag de grond meetellen in het kader van de Wet Grondgebonden Veehouderij. Het is gebruikelijk dat degene die de grond intekent de betalingsrechten aan de eigenaar terugbetaalt, tenzij dit is verrekend in de huur/pachtprijs.

De betalingsrechten kunnen dit seizoen nog sterk variëren per hectare, maar worden afgebouwd naar een bedrag van 270 euro per hectare in 2019, ongeacht de eigenaar of de regio. Dit is het gevolg van nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat in 2014 is gestart, waarbij de bedrijfstoeslagen in Nederland worden omgebouwd naar vaste hectaretoeslagen.

Op de grondmarkt heerst nog steeds zomerrust. Natuurlijk speelt ook de lage melkprijs een rol, waardoor er nagenoeg geen melkveebedrijven worden verkocht. De gemiddelde prijs van grasland stijgt, terwijl de prijs van bouwland de omgekeerde weg volgt. Nu het optimisme in de varkenssector met de week toeneemt, groeit ook de hoop dat het aantal executieveilingen miniem blijft.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.