19 mei Drie tips voor het verhogen van uw inkomsten
Als manager van uw agrarisch bedrijf bent u natuurlijk dagelijks bezig uw bedrijfsvoering te optimaliseren. Ook kent u de markten waarin u opereert ongetwijfeld goed. Toch is het niet ondenkbaar dat binnen uw bedrijf om een of andere reden nog zaken kunnen worden verbeterd.
Als ondernemer is het altijd goed, sterker nog noodzakelijk, om zaken aan te scherpen, waardoor u door bijvoorbeeld de kosten te verlagen of extra inkomsten te generen een hoger rendement kunt behalen.
En dat is nodig want laten we wel zijn: agrarische ondernemen is een mooie manier van leven en er moet simpelweg geld worden verdiend. Daarom drie tips om de blik scherper te stellen, met uiteraard als doel het verhogen van uw inkomsten.
1. Onderhandelen, onderhandelen, onderhandelen
Trouw zijn aan uw leverancier, bijvoorbeeld uw coöperatie, is een groot goed. Maar u bewijst uw bedrijf een dienst door te controleren of uw leverancier daadwerkelijk de laagste prijs aan u rekent. Voor het kopen van kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen kunt u op veel adressen terecht, wellicht meer dan u denkt.
Concurrentie is goed, dus praat met iedereen en geef elke leverancier een eerlijke kans op uw bedrijf. Vind de laagste prijs, ga terug naar uw huisleveranciers en vraag of ze deze ook kunnen bieden of nog scherper. Stel dat u maar 25 euro per ha kunt besparen dan heeft een gemiddelde akkerbouwer of melkveehouder toch weer 1.250 euro in de pocket.
2. Samen met de buren
Elk bedrijf heeft een andere opzet. Sommige bedrijven hebben veel arbeid beschikbaar en anderen juist minder. Sommige ondernemers hebben veel en moderne machines en de buren juist niet. Ook zijn er grote verschillen in hoeveelheid opslagruimte en type. Weer een ander en meer opkomend verschil, is het hebben en gebruiken van GPS.
Geef elke leverancier een eerlijke kans op uw bedrijf.
De schaalvergroting van het gemiddeld agrarisch bedrijf gaat door en ondanks alle obstakels die daarbij komen, gaat dat voorlopig ook niet veranderen. Uit ervaringcijfers is bekend dat een grotere bedrijfsomvang niet per definitie wil zeggen dat het hebben van eigen machines de beste en goedkoopste optie is.
Laten we een actueel voorbeeld nemen. Stel dat u investeert in een aardappelfrees voor 17.000 euro met zo’n 20 procent jaarlijkse kosten, dan bent u 3.400 euro verder. Uit de praktijk van vandaag is bekend dat je voor 55 euro per ha een moderne frees huurt. Een gemiddelde akkerbouwer in Nederland heeft 20 ha aardappelen dus bespaart door huur direct 2.300 euro. We kunnen het ook anders benaderen: pas bij 62 ha aardappelen is het hebben van eigen frees rendabel.
3. Onterecht rechte rug kost geld
Emotie scheiden van de ratio is in het bedrijfsleven het moeilijkste wat er is. Probeer evenwel rationele beslissingen te laten winnen van emotionele wrok. Dat kunt u zeker in moeilijke tijden geld opleveren. Elke agrarische ondernemer kent wel een neef of buurman die iets heeft tegen een bepaalde leverancier of afnemer. Ze voelden zich bedrogen of vonden dat het nooit goed genoeg was. Misschien bent u zelf wel die buurman?
Bekend is dat veel boeren één of twee verkopers passeren en zo veel kilometers maken om zaken te kunnen doen. Misschien denken ze ‘wat van ver komt is lekker’. Dat kan enorm duur zijn, immers tijd is geld en lokale wederkerigheid zit er op die manier niet in. Hun trots weerhoudt ze van het begraven van de strijdbijl, wel uiteraard op eigen kosten. Deze zakelijke spanningen oplossen, kan uw bedrijf geld opleveren.
Het beter laten functioneren van uw agrarisch bedrijf is essentieel om niet alleen in moeilijke tijden financieel te kunnen overleven, maar ook in goede tijden de bedrijfshuishouding te versterken en zo een maximale liquiditeit te kunnen realiseren. Op deze wijze kunt u ook tegen gunstiger voorwaarden (her)financiering voor uw bedrijf of voor investeringen afsluiten. En daarmee de financiële conditie van uw bedrijf verder verbeteren. Zodat u zowel in goede als slechte tijden financieel solide kan opereren.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.