16 okt Tweedehands de eerste keus?
De mobiele telefoon van mijn zoon heeft na vijf jaar de geest gegeven. Hij moet een andere. Hij heeft wat geld op z’n rekening maar niet genoeg voor het allernieuwste model. Als ik wat geld bijleg kan hij deze kopen. Tsja en wat doe je dan?
We hebben besloten dat hij met zijn eigen budget een refurbished toestel van een jaar oud koopt. Niet het allernieuwste, maar een grote stap vooruit vergeleken met zijn oude toestel en prima geschikt voor zijn gebruik.
De komende weken zijn er weer diverse mechanisatiebeurzen, waar de investeringsbehoefte weer wordt geprikkeld. Het is verstandig om afgewogen te investeren op basis van korte en lange termijnperspectief. Passend naar budget, maar vooral naar wat het bedrijf nodig heeft. Nieuw is misschien het meest voor de hand liggend, maar je betaalt ook voor de vooruitgang die je niet altijd helemaal nodig hebt. Als ondernemer maak je ook deze afweging. Refurbished, het hippe woord voor gereviseerd c.q. tweedehands is budget vriendelijker en prima geschikt voor de werkzaamheden. Oké, de volledig nagekeken tweedehands trekker mist misschien net een paar PK en de allernieuwste techniek, maar wanneer heb je dat echt nodig? Je hebt bij tweedehands weer meer risico en meestal een kortere garantieperiode.
De afgelopen jaren kon je goedkoop, tegen wel 0% rente werktuigen en machines leasen. De aankoop kon je dan gratis over meerdere jaren betalen. Dat is met de forse rentestijging niet meer aan de orde. Hoe dan ook, leasen leidt tot een hogere investering. Dat is helemaal niet erg maar wees je ervan bewust.
De overheid biedt op bepaalde nieuwe machine fiscale voordelen. Voor die machines krijg je extra investeringsaftrek als de machine voldoende milieu- of energiebesparend is. Ook geldt voor nieuwe machines soms de mogelijkheid van versnelde afschrijving. Als deze mogelijkheden van toepassing zijn, hoef je wellicht voor nieuw minder diep in de portemonnee te duiken dan voor tweedehands. Dat kan de uiteindelijke keuze voor nieuw of gebruikt doen omslaan, immers de Belastingdienst betaalt mee. Ook moet je altijd eerst de investering helemaal zelf betalen en veelal merk je de belastingbesparing pas later in de tijd. Bedenk altijd wat per saldo de prijs van jouw behoefte is.
‘Mannen blijven jongens, alleen het speelgoed wordt duurder’, komt op in mijn gedachten. Grappig of toch meer? Investeren in het bedrijf is natuurlijk veel complexer dan het vervangen van een mobiele telefoon. Maar de tijd nemen om te kiezen en je goed te informeren over alle technische, bedrijfseconomische en fiscale aspecten is in beide gevallen soortgelijk noodzakelijk.
Geen reactie's