Nieuwsbrief Maart 2022

Pieter Boelens en Erik Smink versterken Farmers Funding & Advies

Onlangs mochten we Pieter Boelens en Erik Smink welkom heten bij Farmers Funding & Advies. Met deze uitbreiding kunnen we u als onze klant weer beter van dienst zijn. Pieter m.n. op het gebied van financieringen en Erik op het gebied van fiscaliteit.

Pieter heeft meer dan 20 jaar ervaring in het bankwezen en is een versterking op financierings-technisch en strategisch vlak. Onder het motto “Samen plannen realiseren” helpt Pieter zijn klanten voort met het realiseren van financieringen en het helpen organiseren van plannen maken. Samen met zijn vrouw en twee kinderen woont hij in Beilen.

Erik heeft bijna 20 jaar een eigen accountantskantoor gehad met meerdere compagnons. Daarvoor heeft hij in loondienst gewerkt bij een administratie en belastingadvieskantoor. Naast Register Belastingadviseur is Erik ook Register Mediator. Erik woont met zijn vrouw in Putten en heeft vijf kinderen. “Professioneel geschillen oplossen”, is waar hij voor staat.

Geleidelijke rentestijging is de verwachting

Afgelopen jaren kenmerkten zich door stabiele rente op een laag niveau. Inmiddels zijn het geen berichten meer maar is de werkelijkheid dat de renteverhoging in gang is gezet. Hetgeen wat wij in onze eerdere nieuwsbrieven al benoemden is dus werkelijkheid geworden. Tussen begin november 2021 en maart 2022 bleef de gemiddeld termijnkoers voor kort geld nagenoeg gelijk. Kijken we iets verder vooruit, naar de prijs voor dat kort geld over 6 of 12 maanden, dan zien we een stijging van circa 0,65%.
Voor langer geld (5 tot 10 jaar vaste rente) zien we tussen november 2021 en maart 2022 direct een stijging van 0,65%.

De verdere renteontwikkeling is vooral afhankelijk van de ontwikkeling van de inflatie, die het afgelopen jaar steeg met 5% naar circa 6% per vandaag. Verder is en blijft de vraag of de Europese Centrale Bank (ECB) hun beleid van afgelopen jaren niet meer nodig acht. Dit bestond vooral uit opkopen van staatsobligaties om zo de rente laag houden. De verantwoordelijken daar zullen hun beleid mede voeren aan de ontwikkelingen in de wereld. Deze zijn de afgelopen maand alleen maar onvoorspelbaarder geworden en dat vergemakkelijkt het in de toekomst kijken – als dat al kon – niet bepaald.

De grote lijn die economen aanhouden is een geleidelijke verdere rentestijging.

Wat wij in de praktijk tegenkomen.
Inmiddels merken wij bij aanbiedingen van de verschillende grootbanken daadwerkelijk andere, lees hogere, tarieven:

 • Opslag op 3 M Euribor van 1,5% tot 3,0%
 • 3 jaar vast van 1,50% tot 3,1%
 • 5 jaar vast van 1,75% tot 3,25%
 • 10 jaar vast van 1,85% tot 3,7%

“Regeren is vooruitzien”

Tariefwijziging- en verhoging kun je niet tegenhouden, wel kun (en moet!) je er zo goed mogelijk mee omgaan. Wat betekent 0,5% of 1% rentestijging voor jouw bedrijf? Gemiddeld, op ontwikkelde akkerbouwbedrijven met € 30.000,– lening per ha, gaat het over € 150,– tot € 300,– per ha, circa 5% van de omzet. Voor het gemiddeld melkveebedrijf met 1.000.000 kg melk en € 1 .000.000,– lening is dit 0,5 tot 1 eurocent per kg melk.

Staat u voor nieuwe investeringen en financieringen? Vervalt een rente en wilt u overleggen wat het beste past in uw situatie? Bel of neem contact met ons op. Wij helpen u om de juiste weg te bewandelen en de best passende deal te organiseren.

Investeerders én agrarische ondernemers samenbrengen

Bent u, net als vele investeerders, op zoek naar rendement? En het liefst in de agrarische sector omdat daar uw hart ligt en het risico goed is te overzien?

“Agrarische ondernemers en investeerders bij elkaar brengen”. Wij merken meer vraag naar deze dienstverlening, en faciliteren dit één op één. Spaargeld kost geld en beleggen kent haar keerzijde. Daarom zijn investeerders op zoek naar rendement. Daarnaast wordt het door regelgeving lastiger om bepaalde investeringen gefinancierd te krijgen via de huisbankier. Investeerders financieren niet alles maar in bepaalde situaties zijn zij wel bereidt om net dat ene stukje financiering wèl te realiseren. Vaak is het een zogenaamde cofinanciering met de huisbankier en eventueel andere partijen.

Binnenkort kunnen wij, via een financieringsplatform, investeerders en agrarische ondernemers nog beter en makkelijker bij elkaar brengen. Dit zal in samenwerking plaatsvinden met het platform NL-Investeert, www.nlinvesteert.nl. Binnenkort informeren wij u hier uitgebreider over.

Heeft u als agrarisch ondernemer of juist als investeerder behoefte aan meer informatie over deze dienstverlening? Lees verder op onze site. Liever persoonlijk contact? U kunt contact opnemen met ons kantoor. Zij praten u bij over deze dienstverlening.

Geld lenen zonder gedoe van familie en vrienden
In de afgelopen decennia hebben ondernemers, zeker ook de agrarische, hun bedrijf mede kunnen ontwikkelen omdat hun bank hen geld beschikbaar stelde. Dit deden zij in redelijkheid vlot en goedkoop. Vandaag de dag gaat dit niet meer met hetzelfde gemak. Mede door de kredietcrisis en door nieuwe Basel-normen vergt een dergelijke financiering meer inspanning. Een oplossing kan zijn door dit geld te lenen bij kennissen of bij familie. Echter moet hier de zaak ook strak en volledig geregeld zijn. Lees de column van Peter Pals

WIJ REALISEREN UW FINANCIERING
Agrarische bedrijven helpen met ondernemen, dat is onze kracht en doen we het voor. De adviseurs van Farmers Funding & Advies zijn nu partner en maken het verschil. Zij zijn zelf ondernemer tussen de ondernemers én persoonlijk bereikbaar. Schakelen op meerdere borden en zich continue willen meten met het ondernemersniveau van de klant.

Ondernemers vragen ons voor

 • Financiering realiseren, via investeerders en ook met uw huisbankier
 • Strategisch overleg: waar gaan we naar toe met ondernemer en bedrijf?
 • Fiscale optimalisatie
 • Bedrijfsovernames
 • Grondtransacties: koppelen van kopers, verkopers en (erf)pachters
 • Samenwerkingsstructuren
 • Probleemsituaties helpen oplossen

Wij luisteren naar uw verhaal. Benieuwd of we ook u kunnen helpen?

Neem contact met ons op.

 

Geen reactie's

Geef een reactie