Van een trots gevoel naar moed!

Wat is bezit waard? Een trots gevoel wordt regelmatig gevoed door bezit. Hoe vaak hoor je een ondernemer niet vol trots vertellen wat hij bezit. Het pensioen is dan geregeld, maar hoe gaat het daadwerkelijk met deze ondernemer en zijn of haar onderneming? Hoewel het een prettige uitgangspositie is, zegt het vaak weinig over hoe succesvol een ondernemer werkelijk is.

Maar, wat is trots nu eigenlijk? Het betekent volgens de woordenboeken: zelfbewustheid, eergevoel en blij zijn met wat je bereikt hebt. De minder sympathieke omschrijving; vervuld van eigen grootheid. Ik hanteer liever de omschrijving; blij zijn met wat je bereikt hebt. Trots is iets moois, want dat betekent dat je ergens voldoening uit haalt. En zo lang je voldoening uit jouw onderneming haalt, is het prima, toch?

Way of life
Het is helaas een feit dat er een categorie ondernemers is die behoorlijk wat moeite heeft om rendement te realiseren; helemaal gerelateerd aan de tijd en energie die erin wordt gestoken. Agrarisch ondernemen is dan ook een ‘dure way of life’! Enige ruimte om het bedrijf te ontwikkelen, de nodige investeringen te doen en een plezierige levensstandaard te realiseren, is voor een flink aantal ondernemers een moeizame uitdaging. En is er daarnaast ook nog voldoende ruimte voor een sociaal leven?

De oorzaken die hieraan ten grondslag liggen, zijn ontzettend divers en per ondernemer of onderneming verschillend. Het is dus noodzakelijk om regelmatig objectief naar je onderneming te kijken en je het volgende af te vragen: wat doe ik nu eigenlijk, waarom doe ik het zo, waarvoor doe ik het én wat kan/wil ik ermee bereiken op langere termijn? Daarna moet je je pas afvragen wat ga ik doen en hoe ga ik het financieren.

Van trots naar moed
Het bovenstaande vraagt wel om een strategische insteek: zo moeten de oogkleppen worden afgezet, de (voor)oordelen opzij worden gelegd en moet er een gedegen analyse van de onderneming en eerlijke objectieve kijk op jezelf (als ondernemer) worden gecreëerd! Kortom: van trots naar moed; de uitkomsten kunnen soms confronterend zijn en aanleiding geven voor uitdagende vervolgstappen.

Wacht echter niet te lang, zowel bedrijfsmatig als persoonlijk, want ook hier geldt: ‘de kosten gaan voor de baten uit’. En die ruimte moet er nog wel zijn, zowel persoonlijk als bedrijfsmatig.

Jeanette Straver

Senior relatiebeheerder bij Farmers Funding

Geen reactie's

Geef een reactie