“Herstructurering Melkveebedrijf uit Noord-Holland Pieter en Christiaan.”

Christiaan (26) zit in een maatschap met zijn vader Pieter (62). Samen hebben zij een melkveehouderij in het noorden van Nederland, zij melken 110 koeien ( ca. 1.000.000 kg melk) en hebben 65 ha eigen land. Christiaan heeft grote plannen, de jongveestal heeft een opknapbeurt nodig en ook de woonboerderij kan wel wat onderhoud gebruiken. Ook heeft hij al een tijdje een leuke vriendin waar hij graag mee zou willen samenwonen. Daar is geld voor nodig natuurlijk. Met het bezit van eigen grond en gebouwen zou het niet zo moeilijk moeten zijn om een financiering rond te krijgen, maar door de huidige lage melkprijzen is het al moeilijk om de vaste lasten te betalen, ondanks het eenvoudige leven dat ze leiden.
De bank heeft het verzoek voor extra financiering afgewezen en zelfs geplaatst onder “Bijzonder Beheer.”  Al die termen zeggen ons niks vertelt Christiaan en ook Pieter snapt niet wat het probleem is. Ik heb altijd hard gewerkt om te bereiken wat ik nu heb. Ik begon met 10 koeien en een stukje land en ik heb altijd mijn rente en aflossing betaald.

Pieter ligt er inmiddels wakker van. Zijn toekomstplannen vallen langzaam in duigen. Een mooi bedrijf waar mijn zoon mee verder kan, gaat kapot door een bank die niet weet wat ondernemen is!

Niet alleen Pieter lijdt er onder, ook de koeien. De dierenarts wordt pas gebeld als het echt niet anders kan en de nodige materialen worden niet vervangen. Het bedrijf gaat langzaam achteruit door de betalingsachterstanden die niet weggewerkt kunnen worden.

Christiaan weet ook niet meer wat hij moet doen en surft op internet wat rond op zoek naar andere opties. Hij vond de bedrijfskundige en financiële begeleiding van Farmers Funding, waardoor ze in contact kwamen met Peter Pals. Peter heeft samen met ons alle bedrijfsinformatie uitgezocht en aan de hand van die stukken en een aantal gesprekken hebben we samen een ondernemingsplan opgesteld. Christiaan is weer enthousiast over zijn toekomst: we weten nu wat voor veranderingen er moeten worden doorgevoerd en hoe we dat aan moeten pakken, nu kunnen we de rekeningen weer betalen. Een herfinanciering was de beste keuze voor Christiaan en Pieter.  Door de verander- en verbetervoorstellen die dankzij Peter ingediend zijn heeft de bank weer een stuk vertrouwen. Pieter vertelt, bij de bank kregen we Bijzonder Beheer en nu bij Farmers Funding hebben we weer alles in eigen beheer.  Pieter en Christiaan gaan met positieve energie verder bouwen aan een nieuwe toekomst voor hun melkveehouderij.

Geen reactie's

Geef een reactie