Nieuwsbrief november 2020

ADVIES IS BEST, DÓEN IS BETER

Farmers Funding & Advies, uw partner in ondernemen, in alle tijden. Door de fusie is onze dienstverlening uitgebreid. Wij kunnen u als agrarisch ondernemer nog beter helpen.

Ons werk is in de kern agrarische bedrijven beter te laten functioneren. Wij ontzorgen op bedrijfskundig, administratief, financieel en fiscaal juridisch vlak. Het realiseren van de beste financiering, zowel in voorwaarden als prijs, is bij ons in de juiste hand.

Ondernemers bellen ons voor:

  • Financiering
  • Bedrijfsovernames & samenwerkingsstructuren
  • Fiscale optimalisatie
  • Periodieke rapportagebegeleiding
  • Familiebedrijfsadvies & Mediation
  • Probleemsituaties
  • Grondtransacties
  • Strategisch overleg

Benieuwd of we ook u kunnen helpen?

Groeien en Coronacrisis: hoe ziet u de toekomst?

Corona houdt de agrarische sector nog steeds in haar greep. We zien veel voorbijkomen in de huidige markt, maar wat vinden wij op dit moment het meest opzienbarend? Lees hier de column van Peter Pals

Hoe ontwikkelt de rentemarkt zich?


Feit is dat het coronavirus de wereld én de wereldeconomie in haar greep heeft. Niemand kan met zekerheid zeggen wat de renteontwikkeling gaat worden. Het is een verwachting gebaseerd op feiten van dat moment. De overheden zetten maatregelen in om de economie te ondersteunen. Een Europees herstelfonds van 750 miljard en de centrale bank die geld beschikbaar blijft stellen, zorgt voor enige rust en naar verwachting dat de rente laag blijft. Onrust kan een tijd blijven en economisch herstel kost in ieder geval tijd. Immers de vraag is: hoe ontwikkelt het coronavirus zich, wordt een vaccin werkelijkheid en wanneer? En als dat het geval mocht zijn, alle genomen maatregelen terugdraaien vergt de nodige tijd. En aansluitend blijven de inmiddels min of meer bekende, onrust veroorzakende vragen boven markt hangen: hoe ziet de verkiezingsuitslag in de VS eruit, hun handelsrelatie met China en hoe gaat het UK uiteindelijk uit de EU? Je zou kunnen stellen, “het ijs is dun”.

De kortlopende rentes en langlopende rentes
Samengevat komt het nieuws van de verschillende economisch berichten erop neer dat de verwachting voor korte én lange rentes hetzelfde zijn, namelijk laag en stabiel.

Wat ervaren wij vandaag in de markt?
Kredietvoorwaarden en pricing worden door banken uit voorzorg licht aangescherpt en verhoogd. Zij redeneren dat de economische onzekerheden ertoe kunnen leiden dat bedrijven moeite krijgen om hun betalingsverplichtingen na te komen.

Bedrijven die gemiddeld op de langere termijn goede financiële resultaten hebben laten zien, kunnen zowel voor korte als lange rente rekenen op scherpe pricing. Is dat minder of niet het geval, dan kan de prijs aanzienlijk hoger zijn. De prijsverschillen tussen de korte en lange zijn beperkt.

Onze ervaringen van de afgelopen periode:

Opslag op 3 M Euribor van 1,4% tot 2,8%
3 jaar vast van 1,2% tot 2,1%
5 jaar vast van 1,25% tot 2,5%
10 jaar vast van 1,4% tot 2,80%

Staat u voor nieuwe investering en financiering? Vervalt een rente bij een bepaalde lening en u weet ook niet wat het beste is voor uw situatie? Bel of neem contact met ons op. Wij kunnen u de juiste weg op helpen.

Financiering van een melkveebedrijf

Binnen de melkveehouderij is de reserveringscapaciteit een belangrijk kengetal. Zij geeft aan wat beschikbaar is voor aflossen, vervangen en marge. Financiers zien dat er grote verschillen tussen de reserveringscapaciteit van bedrijven zit, waardoor in de beoordeling van de financiering meer naar andere kengetallen wordt gekeken.

Er wordt meer gekeken naar de marge die overblijft na het doen van alle verplichtingen en “normale” vervangingsinvesteringen. Als hier een nette marge aan marge overblijft, is het bedrijf in staat om mindere periodes op te vangen en zal de aanvraag eerder slagen.
Benieuwd waar bij u als melkveehouder de mogelijkheden zitten? Neem contact met ons op voor onze mogelijkheden.

Grond aan je bedrijf binden

Ondernemers benaderen ons met de vraag of wij kunnen helpen bij het aankopen of anderszins structureel binden van grond aan het bedrijf. In zo’n traject moeten vele belangrijke beslissingen genomen worden, is deskundigheid én creativiteit van doorslaggevende betekenis.

Boeren ervaren dat het hun daadwerkelijk helpt om een onafhankelijke expert in te schakelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bij elkaar brengen van aanbieder en verwerver(s), onderhandelen over voorwaarden, prijs en het realiseren van de benodigde financiering. Uiteindelijk helpen wij de partijen bij elkaar te komen, de deal te sluiten en het geld te realiseren. Benieuwd wat wij kunnen betekenen bij uw grondaankoop? Neem daarvoor contact met ons op.

Geen reactie's

Geef een reactie