Nieuwsbrief december 2020

Farmers Funding & Advies wenst u een goed 2021 toe!
Voor Farmers Funding & Advies, was het net als voor u, een bewogen jaar. Ten eerste de coronacrisis wat bij ons allen op het pad kwam. Bij de één werd dit in de privésferen hard geraakt, terwijl bij de ander op zakelijk gebied de nodige nadelen werden ondervonden. Bij weer anderen zelfs op beide vlakken. Wij wensen iedereen, ondanks deze bijzondere tijden waarin we leven, veel sterkte, gezondheid en ook ondernemerschap toe voor 2021.

Door de fusie van Farmers Funding en C3A Agro & Agri Advies tot Farmers Funding & Advies is het werk verder verbreed. Wij hielpen onze klanten voort op het gebied van toekomstige strategie bepalen, gewenste financiering realiseren, fiscale & juridische optimalisatie maar ook het begeleiden van bedrijven die zich in een moeilijke fase bevinden. Interessante, complexe opdrachten tot een goed resultaat brengen. Een indruk vindt u bij onze klantverhalen op: www.farmersfunding.nl/klantverhalen

Helpen én geld verdienen tegelijk, dat wilt u toch ook?
In ons netwerk hebben we meerdere objecten en percelen die in de markt zijn. Aangezien deze objecten min of meer in de stille verkoop staan geven we geen exacte details weer over desbetreffend object en gaan we hier in uiterste discretie mee om. Indien u belangstelling heeft op één van de objecten, graag contact opnemen met ons kantoor.

Actueel
Akkerbouwer in Groningen zoekt private financier om samen business te doen. Voor een periode van 5 jaar tot 10 jaar is twee miljoen euro benodigd. Als tegenprestatie biedt hij eerste recht van hypotheek op ruim 100 ha eerste klas, aaneengesloten landbouwgrond waarvan de waarde een veelvoud is.

De enige zekerheid is geen zekerheid

De oogst van 2020 zit er voor de meeste akkerbouwers alweer een heel eind op. Het was wederom weer een bijzonder jaar. Van forse droogte tot behoorlijk wateroverlast, met daarnaast een markt die niet te voorspellen was door onder andere Corona. Hoe kijkt u als ondernemer naar 2021 en naar de jaren die daarna volgen? Gaat u voor winstmaximalisatie of voor risicobeheersing? Lees hier de prikkelende column van Arjan Ausma en bepaal ook uw strategie.

Wat gaat de rentemarkt doen?


Corona heeft de wereld, de wereldeconomie en ons land fors in haar greep. Ook de renteontwikkeling wordt nog steeds mede bepaald door de corona crisis. Ondanks dat er meer duidelijkheid is verschaft over vaccineren en meer stabiliteit in het verschiet lijkt, is niet de verwachting dat de rente voorlopig gaat stijgen. De uitrol van de vaccins zal – naar verwachting – fundament leggen naar economisch herstel.

Kort- en langlopende rentes niet hoger

Zoals wij de vorige keer al aangaven is de verwachting van zowel korte als lange rentes, dat deze nog steeds laag en stabiel blijven. Al zou de economische vooruitzichten verbeteren, de centrale banken zullen rentes komende jaren rond het huidige niveau zien te houden. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week aangegeven opnieuw voor 500 miljard aan staats- en bedrijfsleningen gekocht. De totale omvang van het noodopkoopprogramma wordt daarmee 1.850 miljard! Dit is ruim twee keer de omvang van de Nederlandse economie.

Wat ervaren wij vandaag in de markt?
De vorige keer wezen wij erop dat kredietvoorwaarden en pricing door banken uit voorzorg langzaam maar zeker verder wordt aangescherpt. Dat zien wij op dit moment feitelijk nog steeds. Zij redeneren dat de onzekerheden kunnen leiden dat bedrijven moeite krijgen om aan hun betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Kortom: de inkoop- c.q. basisprijs van het geld kan wel laag zijn en voorlopig blijven, de risico-opslagen worden mogelijk – ook bij u – verhoogd.

Bedrijven die gemiddeld op de langere termijn goede financiële resultaten hebben laten zien, kunnen zowel voor korte als lange rente rekenen op scherpe pricing. Is dat minder of niet helemaal het geval, dan kan de prijs aanzienlijk hoger zijn. De prijsverschillen tussen de korte en lange zijn beperkt.

Onze ervaringen van de afgelopen periode waren feitelijk gelijk aan afgelopen periode, stabiel. Onderstaand geven we een overzicht hiervan.

Opslag op 3 M Euribor van 1,4% tot 2,8%
3 jaar vast van 1,2% tot 2,1%
5 jaar vast van 1,25% tot 2,5%
10 jaar vast van 1,4% tot 2,80%

Staat u voor nieuwe investering en financiering? Vervalt een rente bij een bepaalde lening en u weet ook niet wat het beste is voor uw situatie? Bel of neem contact met ons op. Wij kunnen u de juiste weg op helpen.

ADVIES IS BEST, DÓEN IS BETER

Farmers Funding & Advies, uw partner in ondernemen, in alle tijden. Door de fusie is onze dienstverlening uitgebreid. Wij kunnen u als agrarisch ondernemer nog beter helpen.

Ons werk is in de kern agrarische bedrijven beter te laten functioneren. Wij ontzorgen op bedrijfskundig, administratief, financieel en fiscaal juridisch vlak. Het realiseren van de beste financiering, zowel in voorwaarden als prijs, is bij ons in de juiste hand.

Ondernemers bellen ons voor:

  • Financiering
  • Bedrijfsovernames & samenwerkingsstructuren
  • Fiscale optimalisatie
  • Periodieke rapportagebegeleiding
  • Familiebedrijfsadvies & Mediation
  • Probleemsituaties
  • Grondtransacties
  • Strategisch overleg

Benieuwd of we ook u kunnen helpen? Neem contact met ons op.

Vacatures
Farmers Funding & Advies ontwikkelt zich constant door. Wij merken dat bedrijven steeds meer behoefte hebben aan onafhankelijk advies en begeleiding van mensen die hét verschil kunnen maken. Daarom zijn we op zoek naar:

Financieel topadviseur
Als financieel topadviseur bouw je aan de doorontwikkeling van Farmers Funding & Advies. Je bent verantwoordelijk voor het opbouwen en onderhouden van een eigen klantenportefeuille.

Assistent adviseur
Als ervaren assistent adviseur ben je verantwoordelijk, samen met de senior-adviseur, voor het onderhouden en uitbouwen van een klantenportefeuille. Je weet goed raad met alle voorkomende werkzaamheden die samenhangen met het administratieve proces van jaarrekeningen en aangiften.

De uitgebreide vacature vindt u op www.farmersfunding.nl/nieuws. Herken jij je in wat en wie we zoeken? Dan moet je niet langer twijfelen en in ieder geval koffie komen drinken.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)
Recent deelden wij u mee dat u als agrarisch ondernemer, voor het eerst, in aanmerking kan komen voor een tegemoetkoming in de vaste lasten. Het bedrijf dient dan in kwartaal 4 2020 minimaal 30% minder omzet te hebben gehad als kwartaal 4 van 2019.De TVL kan uiterlijk tot 29 januari worden aangevraagd bij het RVO.Volgend jaar is er ook weer een TVL-regeling, waarbij agrarisch weer voor een tegemoetkoming in aanmerking komt.Over de TVL waren ook een aantal onduidelijkheden. Eén van de voorwaarden was bijvoorbeeld dat het bedrijf minimaal één vestiging heeft op een ander adres dan het privéadres. Ook de vraag of de vestiging los staat van de privéwoning en een eigen opgang of toegang heeft zijn nog enkele onzekerheden. Beide kwesties spelen vaak bij een agrarisch bedrijf. Het RVO is hier op dit moment nog niet helemaal duidelijk in. Als hier meer bekend over is, dan houden wij u hiervan op de hoogte.Wij raden u daarom ook aan om nog even te wachten met het doen van deze aanvraag. De periode om de TVL voor kwartaal 4 2020 aan te vragen kan tot uiterlijk 29 januari 2021. Zo weet u zeker dat u daadwerkelijk recht heeft op de tegemoetkoming, en dat er uiteindelijk niet terugbetaald hoeft te worden. Als u hier vragen over heeft kunt u contact opnemen met ons

Geen reactie's

Geef een reactie