Nieuwsbrief april 2023

Boerenbedrijven helpen aan Slim Geld

In steeds meer situaties realiseren wij cofinanciering: de huisbankier én private financiers regelen het samen. De bank kan niet altijd helemaal meer aan het financieringsverzoek invulling geven. Dit is een ontwikkeling die we zien in het hele bedrijfsleven in binnen- en buitenland.

Wij hebben een groot en interessant netwerk waardoor wij op velerlei gebied veel voor u kunnen betekenen. Zo brengen wij agrarische ondernemers en investeerders één op één bij elkaar en wordt de financiering geregeld. Investeerders zoeken stabiel rendement met weinig risico; dan is uitlenen aan boeren met grond een mooi optie.

Daarnaast werken wij samen met financieringsplatform NL- Investeert, waardoor we nog meer investeerders en boeren bij elkaar brengen. De verstrekkers van geld zijn niet zelden zelf ondernemer (geweest), hebben succesvol ervaren wat ondernemen werkelijk inhoudt. Daarom noemen wij deze manier van werken, Slim Geld. Klik hier voor meer informatie, Farmers Funding en Advies (nlinvesteert.nl)

Liever persoonlijke toelichting? U kunt contact opnemen met ons kantoor. Zij praten u bij over deze dienstverlening.

Wen er maar aan, de rente op de markten gaat nog steeds omhoog

Bovenstaande koersen per 24 april 2023 en voor daaropvolgende genoemde momenten zijn op basis van diverse bronnen. Eén is duidelijk: stabiel nog steeds stijgende lijnen.

Het is erg onrustig op de financiële markten, zowel in Europa als in de USA. Recent kwamen de Zwitserse bank Credit Suisse als de Amerikaanse bank Silicon Valley ten val. Twee geheel verschillende banken met in ieder geval één overeenkomst, ze hebben het niet gered.
Door meerdere omstandigheden is de rentestijging afgelopen jaar heel snel gegaan. Begin maart 2023 ging de kapitaalmarktrente, voor het eerst sinds twaalf jaar, door de 3% heen. Er is sprake van een behoorlijk grote volatiliteit, d.w.z. hij stijgt en daalt op heel korte termijn.

Het korte geld, de 3-maands Euribor is vandaag 3% en deze was in april 2022 -0,4%. De tienjarige rente bedraagt vandaag 2,85% en deze was in april 2022 1,16%. Gemiddeld wordt ervan uitgegaan dat het tarief van de korte rente verder zal stijgen. Dit is het gevolg van de maatregelen die de Europese Centrale Bank steeds neemt om de inflatie te beteugelen richting 2%. De inflatie in Nederland bedroeg in maart 2022 9,7% en per heden 4,4%. Het blijft laveren voor de ECB omdat bij te hoge rentes de kans op een recessie toeneemt. Wenselijke is dat de inflatie richting 2% gaat en dan kan de rente voor de lange termijn mogelijk licht dalen. Maar goed, de spanning in de wereld en onrust op (financiële) markten zorgen voor behoorlijke onzekerheid als het gaat om het toekomstig tarief. Vooralsnog is het vooral dromen van dalen.

Wat wij in de praktijk tegenkomen

Het tarief wat een ondernemer krijgt aangeboden, is gebaseerd op de (hierboven) genoemde marktrente verhoogd met een zogenaamde klantopslag. Deze laatste is gebaseerd op een mix van factoren zoals omvang financiering, geboden zekerheden maar bovenal rentabiliteit van het bedrijf. Van deze laatste moet de kasstroom komen die nodig is het voor voldoen aan rente en aflossing.
De rentestijging zijn zeer goed merkbaar in de praktijk. Bij aanbiedingen van de grootbanken ervaren we daadwerkelijk hogere tarieven welke niet of nauwelijks onderhandelbaar zijn.

  • Opslag op 3-M Euribor van 1,8% tot 3,5%
  • 3 jaar vast van 5,0% tot 5,8%
  • 5 jaar vast van 4,5% tot 5,5%
  • 10 jaar vast van 4,4% tot 5,5%

Wanneer een onderneming in de afdeling Bijzonder Beheer is geplaatst, kunnen genoemde rentes fiks hoger liggen. Zo ervaren wij dus ook tarieven van 7% en meer.

En leasen dan

Vooral grotere machines, zoals bijvoorbeeld een aardappelrooier of mestverspreider, zijn vaak ruim een jaar geleden besteld. Toen was ook de rente op lease ook nog heel laag, rond 2%. Inmiddels komt 5% eerst en dus?
Inzet van goed materieel is mede daardoor aanzienlijk in kosten gestegen.

Lang leve de groei van bedrijf én medewerkers

𝗗𝗲 𝗹𝗮𝗻𝗱𝗯𝗼𝘂𝘄𝘀𝗲𝗰𝘁𝗼𝗿 𝘄𝗼𝗿𝘀𝘁𝗲𝗹𝘁 𝗺𝗲𝘁 𝗴𝗼𝗲𝗱 𝘄𝗲𝗿𝗸𝗴𝗲𝘃𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗮𝗽, dat schrijft Arjan Ausma in zijn nieuwe column. De arbeidsmarkt telt een recordaantal ZZP’ers – ook in de landbouw – maar blijft dat ook zo? En ben je als werkgever in staat om een prettige werkomgeving te creëren waar mensen in willen werken? Dat begint met perspectief bieden. Lees hier column van Arjan Ausma

Klaske Miedema-Jensma: Het is prachtig om sectorgenoten te ondersteunen

Klaske is geboren én getogen op een akkerbouwbedrijf in Holwerd, een dorp in Noordoost-Friesland. Ze volgde Wageningen Universiteit en studeerde af in de richting Agrarische Bedrijfseconomie en Plantenteelt. Samen met haar man Syds runt ze, naast haar baan als assistent-relatiebeheerder, een akkerbouwbedrijf dat gespecialiseerd is in de stammenteelt van pootaardappelen.

 Lees haar verhaal hier

Wij realiseren uw financiering!

Helpen met ondernemen, dat is onze kracht en doen we het voor. De adviseurs van Farmers Funding & Advies zijn uw partner en maken het verschil. Zij zijn zelf ondernemer tussen de ondernemers én persoonlijk bereikbaar. Schakelen op meerdere borden en meten zich continue met het ondernemersniveau van de klant.

Ondernemers vragen ons voor

  • Financiering realiseren, via investeerders en ook met uw huisbankier
  • Strategisch overleg: waar gaan we naar toe met ondernemer en bedrijf?
  • Fiscale optimalisatie
  • Bedrijfsovernames
  • Grondtransacties: koppelen van kopers, verkopers en (erf)pachters
  • Samenwerkingsstructuren
  • Probleemsituaties helpen oplossen

Wij luisteren naar uw verhaal. Benieuwd of we ook u kunnen helpen?
Neem contact met ons op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie