Nieuwsbrief april 2021

WIJ REALISEREN UW FINANCIERING

Agrarische bedrijven helpen in hun ondernemen, daar gaat het om en doen we het voor. Adviseurs van Farmers Funding & Advies zijn nu partner en maken het verschil. Zij zijn zelf ondernemer tussen de ondernemers én persoonlijk bereikbaar. Schakelen op meerdere borden, willen continue verbeteren en meten zich met het ondernemersniveau van de klant.

Ondernemers benaderen ons voor:

  • Financiering realiseren, ook met uw huisbankier
  • Bedrijfsovernames
  • Grondtransacties: koppelen van kopers, verkopers en (erf)pachters
  • Samenwerkingsstructuren
  • Fiscale optimalisatie
  • Probleemsituaties helpen oplossen
  • Strategisch overleg: waar gaan we naar toe met ondernemer en bedrijf?

Wij luisteren naar uw verhaal. Benieuwd of we ook u kunnen helpen? Neem contact met ons op.

Vanuit Breda & Dronten voor Nederland
Vanaf maart zijn wij in Dronten gevestigd aan de Oude IJssel 11B. In dit pand hebben wij een gedeelte tot onze beschikking, op de foto gezien linksonder. We kunnen hier ons werk doen en u op gepaste afstand ontvangen. Vanaf deze nieuwe plek en vanuit Breda gaan wij verder met ondernemersvraagstukken in heel Nederland. Benieuwd naar onze nieuwe plek? Kom gerust langs. De koffie staat voor u klaar!

 

 


Impact bedrijfsopvolging in een coronacrisis. Column Peter Pals
De coronapandemie leidt bij eigenaren van familiebedrijven tot meer zelfreflectie over hun opvolging. Dat blijkt uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit. Boerenbedrijven zijn dé familiebedrijven bij uitstek. Daarom zijn de uitkomsten, wellicht ook voor u, interessant. Benieuwd naar het hele artikel? Lees hier verder

Wat gaan de rentes doen?

Corona had en heeft de wereld, de wereldeconomie en ons land nog steeds in haar greep. Het vaccineren is begonnen en lijkt meer vaart in te komen. De verwachting voor de rente is dat deze voorlopig nog steeds niet gaat stijgen. De verwachting wordt mede ook gedeeld door de grote (agrarische) banken in Nederland.
Voor u als agrarisch ondernemer is het wijs om voor het bedrijf na te gaan welke rentestijging het bedrijf eigenlijk aankan. Mede afhankelijk hiervan is het verstandig ondernemerschap om na te denken of de rente (deels) voor een langere tijd vast te zetten om zo enige zekerheid in het bedrijf te bouwen.

De kortlopende rentes en langlopende rentes voorlopig niet hoger
Zoals in de eerdere nieuwsbrieven aangegeven, is de verwachting van zowel de korte als lange rentes, dat deze laag en stabiel blijven. Al zouden de economische vooruitzichten verbeteren, de centrale banken zullen rentes komende jaren proberen rond het huidige niveau  te houden. Het noodopkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) is vorig jaar opgehoogd naar 1850 miljard euro. Dit wordt gepast continu ingezet tot en met maart 2022 en wanneer het nodig is verder verruimd, in tijd en geld. Op deze manier worden consumenten en bedrijven gestimuleerd om geld uit te blijven geven. Op het moment dat deze steun niet meer nodig is, kan dit ook vrij gemakkelijk worden ingeperkt, liet de voorzitter van de Europese Centrale Bank weten.

Wat ervaart Farmers Funding & Advies bij haar klanten?
De vorige keer wezen wij erop dat kredietvoorwaarden en pricing door banken uit voorzorg langzaam maar zeker verder wordt aangescherpt. Dat zien wij op dit moment nog steeds en meer naar voren komen. Zij redeneren dat de onzekerheden kunnen leiden dat bedrijven moeite krijgen om aan hun betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Kortom: de inkoop- c.q. basisprijs van het geld kan wel laag zijn en voorlopig blijven, de risico-opslagen worden mogelijk – ook bij u – verhoogd. Dit geldt ook voor Euribor-leningen die worden verlengd.

Bedrijven die gemiddeld op de langere termijn goede financiële resultaten hebben laten zien, kunnen zowel voor korte als lange rente rekenen op scherpe pricing. Is dat minder of niet helemaal het geval, dan kan de prijs aanzienlijk hoger zijn. De prijsverschillen tussen de korte en lange tijd zijn beperkt.

Onze ervaringen laatste tijd zijn redelijk stabiel aan daarvoor. Onderstaand geven we een overzicht hiervan.

Opslag op 3 M Euribor van 1,4% tot 2,8%
3 jaar vast van 1,15% tot 2,1%
5 jaar vast van 1,15% tot 2,4%
10 jaar vast van 1,4% tot 2,70%

Staat u voor nieuwe investeringen en/of financieringen? Vervalt een rente bij een bepaalde lening en u weet ook niet wat het beste is voor uw situatie? Bel of neem contact met ons op. Wij kunnen u de juiste weg op helpen.

Vijfhonderd klanten verder én door
Afgelopen maart hebben we weer successen mogen vieren. Wij mochten in deze maand onze 500e klant verwelkomen, waar we als bedrijf uiteraard heel blij van worden. Daarnaast was er nog een succes, of beter gezegd een jubileum. Het verhaal van Farmers Funding & Advies startte exact 5 jaar geleden. Vanaf april 2016 mochten wij de eerste klanten helpen. En we gaan door….

Klaske Miedema-Jensma versterkt het team
Per 1 maart jl. versterkt Klaske ons team als assistent relatiebeheerder.

Klaske is geboren en getogen op een akkerbouwbedrijf in Holwerd. De agrarische sector ligt haar na aan het hart. Ze volgde aan de Wageningen Universiteit, afstudeerrichtingen Agrarische Bedrijfseconomie en Plantenteelt. Na een jarenlang dienstverband in de financiële dienstverlening in NO-Friesland te hebben gewerkt, maakt zij nu deel uit van het team.

In een ondersteunende rol draagt ze bij aan de analyse en beoordeling van de financieringsstructuur van de agrarische bedrijven. “Samen zoeken naar de best passende bedrijfskeuzes”. Gedreven en enthousiast helpt zij ondernemers verder.

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie