Investeringen in agri technologie start-ups stijgt naar 4,6 miljard

De markt voor Agri technologie (Agtech) startups heeft de afgelopen jaren een explosieve groei in investeringen doorgemaakt. Met een totaal van $4,6 miljard in 2015 is de markt sinds 2010 ruim verachtvoudigd, waarbij vooral veel geïnvesteerd wordt in food e-commerce en delivery.

Wereldwijd hebben de investeringen in technologische startups de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt. Volgens recent onderzoek van KPMG is er vorig jaar wereldwijd maar liefst$128 miljard geïnvesteerd in startups door venture capital-investeerders. Een nieuw onderzoeksrapport van Agtech investeringsmarktplaats Agfunder toont aan dat ook steeds meer geïnvesteerd wordt in technologische startups in de Food & Agri sector. De investeringen in Agtech – een verzamelnaam voor deze startups – zijn sinds 2010 explosief gegroeid van $400 miljoen naar bijna $4,6 miljard in 2015.

Vooral de afgelopen twee jaar is de investeringsactiviteit in de Agtech-startupmarkt aanzienlijk toegenomen. In 2013 steeg de waarde van Agtech investeringen met 75% naar $900 miljoen, nadat deze de drie jaar daarvoor relatief stabiel was gebleven, rond de $500 miljoen. In 2014 werd de investeringsactiviteit ruim verdubbeld naar $2,4 miljard, mede door twee megadeals. Zo nam BASF zaadbehandelingsbedrijf Becker Underwood over voor een bedrag van $1 miljard, en verkocht The Climate Corporation onderdelen voor een soortgelijk bedrag aan Monsato.

1465154138255_Global-investments-in-Agtech-startups

De activiteit in 2015 overschaduwde deze bedragen echter ruim. De investeringen groeiden met 94% ten opzichte van 2014 naar een totaal van $4,6 miljard. Dit kapitaal werd binnengehaald door 499 verschillende bedrijven, die gezamenlijk 526 financieringsdeals wisten te sluiten. Grote investeerders in het veld zijn onder andere Google Ventures, de Bill & Melinda Gates Foundation, en Kleiner Perkins Claufield & Byers.

Volgens de onderzoekers betekent de grote toename van investeringen in Agtech dat de markt veel aan het goed maken is, na eerder veel terrein verloren te hebben in het innovatie en startuplandschap. De Food & Agri markt is goed voor ongeveer 10% van het wereldwijde BBP ($7,8 biljoen), Agtech investeringen vertegenwoordigden echter iets minder dan 3,5% van het totale bedrag aan venture capital investeringen in 2015. Verder zijn de investeringen in Agtech goed voor minder dan 0,5% van de gehele Agri-markt, wat betekent dat het Agtech landschap veel ruimte biedt voor verdere uitbreiding. Zeker met het oog op de groeiende vraag naar voedsel wereldwijd en de opkomst van nieuwe technologieën in de markt die efficiëntere bedrijfsvoering mogelijk maken.

Er zijn echter ook mensen die zich zorgen maken, schrijven de auteurs. De belangrijkste angst die wordt uitgesproken is dat er een deel van de markt een ‘bubble’ aan het vormen is. De food e-commerce sector blijft steeds verder aantrekken terwijl veel mensen hun vraagtekens zetten bij de verdienmodellen en toenemende concurrentie. Ondertussen is er in de rest van de markt sprake van uitdagende omstandigheden om aan financiering te komen, en krijgen maar weinig bedrijven deals van de grond die groter zijn dan $50 miljoen. Bovendien hebben ’s werelds belangrijkste economieën relatief weinig fondsen die zich richten op Agtech, terwijl de fondsen die er wel zijn vaak kleinschalig zijn.

1465154184543_Deals-in-the-Agtech-startup-market

In het onderzoek is de markt opgedeeld in tien afzonderlijke subsectoren. Opvallend is dat de deze sectoren sterk van elkaar verschillen in het aantal investeringen en de waarde daarvan. Zo voltrok slechts een fractie van de totale investeringen zich in de ‘seed’ investeringsfase, met $130 miljoen, terwijl het aantal transacties hier relatief hoog lag, in totaal 260.

De tweede financieringsronde trok $786 miljoen aan financiering aan – wat suggereert dat startups die de eerste financieringsronde zijn gepasseerd een goede kans hebben op een tweede financiering. Derde en vierde investeringsrondes waren respectievelijk goed voor 46 en 27 deals, met waardes van $692 miljoen en $1 miljard. Donaties en non-equity crowdfunding waren goed voor rond de $10 miljoen aan financiering. Vooral in de seed- en derde financieringsronde was er sprake van een daling ten opzichte van vorig jaar, wat suggereert dat veel Agtech-bedrijven in deze fases lastig aan kapitaal kunnen komen, ondanks dat de markt toenemende financieringsmogelijkheden kent.

1465154282606_Investments-in-Agtech-sectors

Food e-commerce is de subsector waarin in 2015 het meeste werd geïnvesteerd. In totaal trokken food e-commerce bedrijven meer dan $1,65 miljard aan financiering aan, ruim 300% meer dan in 2014, en 36% van het totaal. In het irrigatie en water segment groeide, dankzij een aantal grote deals, het volume naar 15% van het totaal. Drones en robots staat op de derde plek met 8%, terwijl het segment dat in 2014 de meeste aandacht kreeg, bio-energie, in 2015 nog maar 7% van de financiering aantrok.

Over de hele linie zijn de vooruitzichten voor de sector goed, concluderen de onderzoekers. “De dagen dat Agtech alleen om zadengenetica en biobrandstoffen draaide zijn achter ons. Vandaag wordt Agtech voortgedreven door een samenspel van verschillende technologieën. Wij geloven dat de agri-industrie nog steeds een uitstekende markt blijft voor de meest veelbelovende technologische ontwikkelingen, omdat er nog altijd genoeg problemen zijn om op te lossen.”

Bron: Consultancy.nl
Tekst & Afbeeldingen: Investeringen in agri technologie start-ups stijgt naar 4,6 miljard

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.