30 Miljard euro financiering nodig

De tijd dat banken een investering volledig financierden, is voorbij. En dat terwijl de komende jaren de vraag naar financiering in de landbouw zal groeien. Een interview met Peter Pals, gepubliceerd in Veldpost nr 19.

U zegt dat het financiële landschap is veranderd. Hoe dan?
“Nou, we zijn eigenlijk terug naar de jaren zeventig, tachtig. In de landbouw is men eraan gewend geraakt dat, als je een financiering nodig hebt, de bank je graag het hele bedrag leent. Maar dat is pas in de jaren negentig opgekomen. Voor die tijd leende de bank je een deel uit, en de rest moest je ergens anders vandaan halen. Dat was dan meestal pa, ma of een rijke oom die bijsprong. In de vijftiger jaren droeg de bank ongeveer voor de helft bij. Dat aandeel is met de tijd gegroeid tot de jaren negentig, toen de banken het volledige bedrag wilden financieren. In de jaren tachtig was de financiële sector sterk opgekomen en daardoor was er vanaf midden jaren negentig geld zat. De bank leende toen graag geld uit.”

En dat is nu anders
“Dat zal iedereen wel gemerkt hebben. De kredietcrisis die in 2008 is losgebarsten heeft bankiers voorzichtiger gemaakt. Nu de bank niet meer het hele bedrag verstrekt voor je investering, heb je wel iemand nodig die de financiering rondbreit.”

Verder lezen? Lees hier het hele interview met Peter Pals

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.